"Tip" Experimenteren met nieuwe materialen is goed voor je ontwikkeling! Maar vaak hebben we last van belemmerende overtuigingen.

Je hebt dat ene nieuwe setje gekocht iets heel anders dan wat je normaal doet. Ander materiaal zoals gouache of alcoholmarkers. Maar je zag het liggen in de winkel en dacht dat moet ik hebben. Je ziet anderen daar zulke mooie dingen mee maken. Dit wil ik ook!

Eenmaal thuis wil je het liefst meteen beginnen maar er komt iets tussen en qua tijd red je het op dat moment niet. Vervolgens kan het maar zo een maand of langer op je liggen wachten. Gek genoeg weet je gewoon even niet hoe je moet beginnen. En je krijgt belemmerende overtuigingen, "Ik heb nu geen tijd" of "Oh nee, ik kan dat toch niet zo mooi als zij dat doen".

Geen tijd is een heel mooi voorbeeld, omdat nieuwe dingen uitproberen nu eenmaal wel echt even tijd kost. Je wilt het materiaal leren kennen, misschien een online filmpje met hoe het te gebruiken. Vaak als je dan iets minder tijd hebt pak je toch weer het vertrouwde materiaal erbij. Voor mij is dat aquarelverf, het voelt inmiddels vertrouwd en ik weet wat ik er tot nu toe mee kan (uiteraard kan ik daarin nog veel meer leren). Maar ik merk dat ik sneller geneigd ben om dit erbij te pakken dan die nieuwe andere materialen. Ook omdat ik toch een beetje bang ben dat het niet mooi wordt.

Maar ook voor deze nieuwe setjes geld net als wat ik in mijn vorige blog omschreef maak eerst een kleurenkaart. Dan heb je zonder druk je nieuwe materialen al in de hand en vandaaruit kun je even spelen, gewoon op een los papiertje. Laat jezelf even lekker gaan het hoeft niet mooi te worden. Het gaat erom dat je het materiaal voelt en misschien zelfs al een beetje leert kennen. Hoe veel water heb je nodig of hoe zijn de kleuren, dan komt de inspiratie om echt iets te creëren vaak vanzelf. 

Bij deze wil ik je uitdagen om komende week een uurtje te experimenteren met nieuwe materialen. Je hebt vast nog wel iets liggen waar je nog nooit (of niet zo vaak) iets mee gedaan hebt. Spreek met jezelf af dat het lelijk mag zijn, en je zult zien dat het uiteindelijk allemaal wel meevalt. Het experimenteren met nieuwe materialen is wel belangrijk want op deze manier blijf je ontwikkelen. Mijn intentie is niet om de beste te zijn maar om vooral plezier te hebben en te ontdekken. Op deze manier hou ik het luchtig voor mezelf.

Heb je nou iets nieuws geprobeerd tag mij dan vooral met @chantal_geelhoed en de #letsdrawtogthernl dan zie ik het ook voorbij komen. Of als je vragen hebt schroom niet om ze te stellen, dat mag gewoon via Instagram of via de mail.

Heel veel plezier en wees lief voor jezelf!

Liefs Chantal

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd