Je eigen agenda maken in een bullet-journal, maar hoe hou je het vol?

Heb jij ook een bullet-journal liggen maar is hij in het slop geraakt? Of wil je er graag een maken maar weet je niet goed hoe je het vol kunt houden? Lees dan zeker wat voor mij werkt en me echt enthousiast maakt, wie weet werkt het ook voor jou!

Vorige week heb ik de weekly's van september in mijn Archer and Olive bulletjournal bijgewerkt dus september is er nu helemaal klaar voor. Het thema is "Snoepjes".

Voor de vakantie heb ik dit bullet-journal aangeschaft met het idee echt een eigen agenda te maken volgens het Bullet-journal systeem. Maar ook helemaal naar mijn wensen. Dit is eerder mijn plan geweest maar was toen nog erg onwetend en had gewoon een regulier bullet-jounal gekocht bij de Bruna. Maar ten eerste lag deze niet lekker open en was het papier dus danig dun dat het al snel doordrukte. Dit werkte niet zo goed voor de motivatie, waardoor het voordat ik echt begonnen was al in het slop raakte. Hierdoor ging ik op zoek naar een ongedateerde planner. Deze was al helemaal ingevuld maar moest alleen nog een datum hebben. Deze heeft ook normaal papier, maar ik plakte hem vooral vol met stickers van Esthy's Creastions om  het toch eigen te maken. Dit werkte best wel hoor, maar was toch niet helemaal wat ik wilde. 

Uiteindelijk kriebelde het toch weer, en nu deed ik beter onderzoek naar het papier en hoe de journal open ligt. Al snel kwam ik uit bij Archer and Olive deze heeft een papierdikte van 160 grams wat ook wel waterverf gewoon kan hebben (oké het papier hobbelt wel wat maar dat vind ik niet erg), en het ligt plat open. Dus heb ik deze besteld. Maar om niet weer te verzanden in het oude, waardoor ik het niet zo leuk meer vind en ik achter zo raken. Heb ik met mezelf afgesproken, de lat niet te hoog te leggen.

Handletteren vind ik leuk en mooi maar dit is niet mijn specialiteit en het kost mij meer moeite dan iemand die er altijd mee bezig is. Dus heb ik mezelf voorgenomen het gewoon met mijn eigen handschrift te doen en misschien soms een beetje aan te passen. Hierdoor kosten alleen de letters al veel minder tijd. En het voordeel is hoe vaker je iets herhaald hoe beter je erin wordt. Dus als je gaande weg wel je best doet op het schrijven wordt het ook gewoon beter. Maar je moet natuurlijk wel ergens beginnen.

Qua tekeningen werkt het net zo. Iets wat kleur heeft ziet er al snel leuk uit, geef het een beetje diepte en een schaduw en klaar is Kees. Ja, ik wil leuke tekeningen in mijn journal maar ik wil niet verzanden in uren werk aan één pagina. Dan duurt het me gewoon te lang waardoor de week al om is en de tekening van vorige week nog gemaakt moet worden. Dat werkt echt niet motiverend.

Het idee nu, is om een mooie maand spread te maken met gouache. Dit vooral om regelmatig iets te maken met gouache waardoor ik echt het medium goed leer kennen. Deze maand spread is ook gelijk het thema van deze maand. In September startte ik met snoepgoed. Dan maak ik de weekly's eerst kaal met pen zonder liniaal (die hobbelige lijnen geven juist karakter), zodat die op papier staan en ik vast ik kan beginnen met invullen als dit nodig is. (Kom je er zo een keer niet aan toe om de tekeningen te maken loop je in elk geval niet achter met je agenda.)

In de weekly's werk ik de tekeningen uit met waterverf en brushpennen, zo kan ik er ook nog doorheen schrijven als dat nodig is. Deze tekeningen herhaal ik gewoon elke week in deze maand. Hoe vaker je ze maakt hoe sneller je de volgende keer klaar bent. Uiteraard probeer ik ze wel in elke weekly anders te maken en op een andere plek te zetten, zodat het wel allemaal unieke pagina's worden.

Ik merk echt dat ik er nu heel enthousiast van wordt op deze manier!

Nog even mijn tips op een rijtje:

- Wees niet te streng voor jezelf, het gaat er immers om dat je er plezier aan hebt en het is jou agenda je hoeft hem niet te delen met anderen

- Verlaag de lat en doe waar je al wel goed in bent, alleen door oefening wordt het beter

- Laat de liniaal achterwege, omarm die hobbelige lijnen

- Maak kleine tekeningen, zo bepaal je namelijk zelf hoeveel je ervan op je pagina plaatst en dus hoeveel tijd je erin steekt

- Gebruik materialen die je kent. 

Hopelijk heb ik je net zo enthousiast kunnen maken als dat ik ben geworden. Heb je vrageb stel ze me gerust via de mail of een DM op sociale media. Vind je het leuk en inspirerend om te zien wat ik nog meer maak? Neem dan zeker een kijkje op mijn Instagram account @chantal_geelhoed 

Liefs Chantal

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd